12 Ocak 2012 Perşembe

BİTKİ BİLİM SÖZLÜĞÜ


Bitki Bilim Sözlüğü
Allantoin (allantoin) - Karakafes (comfrey) kökünden alınan bitkisel bir özdür. Şifa verici ve rahatlatıcı özellikleri vardır. Alerji yapmaz, tahriş etmez.
Badem Yağı (almond oil) - Bademden elde edilen bu yağ, cildi büyük ölçüde besler, korur ve nemlendirir.
Aloe Vera (aloe vera) - Aloe Vera yüzyıllardır cilt bakımında kullanılmaktadır. Aloe jeli, derinin kaybettiği nemi yeniden kazandırır. Cilde sürülen aloe etkisini hemen gösterir ve cildi rahatlatır.
Öküzgözü (arnica) - Kuzey yarımkürede bulunan bu otun kurutulmuş çiçek başlarının kanamayı durdurucu özelliği vardır. Deri hastalıklarını tedavide ve çürüklerin giderilmesinde kullanılır.
Azelaik Asit (azelaic acid) - Zehirsiz, doğal bir asittir. Azelaik asit, kısa süre önce Amerika’da FDA [Gıda ve İlaç İdaresi] tarafından onaylanmıştır. Bu asit, lekelerin tedavisinde kullanılır ve hiperpigmentasyon [kahverengileşme] durumunda derinin renginin açılmasına yardımcı olur. Ürün, Oleik Asitten bitkisel yollarla elde edilmiştir.
Benzol Peroksit (benzoyl peroxide) - Yağ asitlerini azaltmak suretiyle akneye meyilli ciltlerdeki bakterileri güçsüzleştiren ve deriye oksijen girişi sağlayan anti-bakteriyel bir etmendir. Hidrojen ve oksijen karışımından elde edilir.
Beta Glukan (beta glucan) - Serbest olmayan bir radikaldir; kolajen üretmesi için deriyi uyarır ve vücudun bağışıklığını arttırır.
Bisabolol (bisabolol) - Sarı papatyadan elde edilen bu bitkinin iltihap giderici ve yatıştırıcı etkisi vardır. Hassas ciltlerin çoğunda fayda sağlar.
Bois Yağı (bois oil - bois-wood) - Bu yağ, fındık yağıdan elde edilmiş olup, Amerika’daki en son kozmetik keşiflerden biridir. Ürün, emilimi, akışkanlığı ve A ve E vitaminleri açısından zenginliği nedeniyle kullanılır. İyileştirici etkisi ve nemlendirici özelliğiyle tanınır.
Dulavratotu (burdock) - Bitkinin kökünden elde edilir. Akne ve yağlı ciltleri tedavi edici özellikleri için kullanılır. Dulavratotu ayrıca, cildin temizlenmesi ve arındırılmasında çok etkilidir.
Aynısefa (calendula) - Kadife çiçeğinin (marigold) kurumuş çiçeklerinden elde edilir. Rahatlatıcı, şifa verici, kaşıntıyı önleyici ve iltihap giderici özellikleriyle tanınır. Turuncu renkte çiçekleri ve birbirinin içine sıkı sıkıya girmiş taç yaprakları bulunur.
Kafur (camphor) - Deriyi sıkılaştırıcı ve güçlendirici özellikleriyle serinletici ve antiseptik bir özdür. Japonya ve Çin’de bulunan 50 yaşındaki ağaçların kabuğundan çıkarılır.
Karnitin (carnitine) - Yağ asidi taşıyan bir amino asittir.
Karoten (carotene) - Provitamin A veya Beta Karoten - Koyu sarı ve turuncumsu renkli bitkilerde bulunan sarı renkten çıkarılır. (havuç yağı) Mükemmel bir foto-koruyucu ve antioksidandır. Bu ürün yalnızca bu alanlarda kullanılmakla kalmaz, aynı zamanda, havuç yağından kaynaklanan doğal sarıya boyama özelliği için de kullanılır.
Sarı Papatya (chamomile) - Eski Avrupa uygarlıklarının zamanından beri şifa verici özelliklerinden dolayı sevilen hoş kokulu bir çiçektir. Tedavi edici, yatıştırıcı ve sakinleştiricidir; tahrişe neden olmaz. Bu ürün Alman Sarı Papatyasının küçük sarı çiçeklerinden elde edilmiştir.
Chitosan Ascorbate (C vitamininin bir türü) -
Adaçayı Yağı (clary sage essential oil) - Bitkinin kendisinden elde edilir. Tadı ve kokusu kafur bitkisi gibidir. Kanamayıcı durdurucu ve iyileştirici özellikleri olan güçlendirici ve tedavi edici bir bitkidir.
Kolajen (collagen) - Olağanüstü nemlendirici özelliğinden ötürü, bu maddenin, kozmetik alanında köklü bir geçmişi vardır. Bu doğal protein, nem tutma konusunda çok etkilidir. Avrupa’da birkaç yıl öncesinde buzağıdan elde edilen öz konusunda anlaşmazlık ortaya çıkıncaya kadar, genellikle büyükbaş hayvan kaynak olarak kullanılıyordu. Pevonia’da, ılık sularda yaşayan ve Teleost Grup olarak sınıflandırılan alabalıktan elde edilen kolajen kullanılmaktadır. Ürüne Deniz Kolajeni denmesinin nedeni de budur.
Peygamberçiçeği (cornflower) - İltihap giderici olarak kullanılır; bitkinin çiçeklerinden elde edilir. Deri ve sümüksü zarlar üzerinde çok yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisi vardır.
Salatalık (cucumber) - Bitkinin ana sapında yetişen meyvenin sulu özünden elde edilir. Salatalığın gerginleştirici ve dokulardaki iltihabı giderici özelliği vardır; cilde serinlik verir.
DNA-Deoksiribonükleik Asit (deoxyribonucleic acid) - Deride bir nem duvarı oluşturan amino asit zinciridir. Pevonia’nın DNA ürünü, deriyi derinlemesine nemlendirir, pürüzsüzleştirip gerginleştirir ve onarır. Som balığından elde edilir.
Elastin (elastin) - Cilt yüzeyinin elastikiyetini, esnekliğini ve gerginliğini arttıran çok etkili bir proteindir. Bu protein aslında buzağı derisinde bulunmuş olmasına karşın, büyükbaş hayvanlardan elde edilen özler konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle, özler artık ılık sularda yaşayan alabalıktan elde edilmektedir. (teleost grup) Bu nedenle de ürün, Deniz Elastini olarak nitelendirilmiştir.
Mürver (elder) - Mürver ağacının bal kokulu çiçeklerinden elde edilir. İdrar söktürücü ve güçlendirici etkisi için kullanılır.
Epalin (epaline) - Oksitlendirme sürecinden geçirilen yalancısafran (aspur) yağının bir halidir.
Okaliptüs (eucalyptus) - Güçlü şifa verici, uyarıcı ve antiseptik özellikleri vardır. Ayrıca damarları açıcı etkisi olduğundan kan dolaşımını hızlandırır.
Günlük/Buhur (frankincense) - Eritildiğinde canlılık verici hoş bir koku yayan çam sakızı, doğu kökenli bir üründür.
Gardenya (gardenia) - Sarı ipeksi boyası ve özleri için kullanılan bir çiçektir. Doğal, enerji veren hoş bir kokusu ve kanamayı durdurucu özelliği vardır.
Sardunya/Itır Yağı (geranium essential oil) - Çiçeğin kendisinden elde edilir. Yatıştırıcı ve iltihap giderici özellikleriyle bilinir. Deri iltihabı ve tahrişlerinde kullanılır.
Japon Eriği (ginkgo biloba) - Çinlilerin kutsal kabul ettiği Japon Eriğinden elde edilir. Nemin üstderide daha fazla tutulmasını sağlar. Bio-flavonoid açısından zengindir. Tahriş olmuş ve hassas deriyi rahatlatır.
Sinseng (ginseng) - Tedavi edici özelliğiyle bilinen bir bitki köküdür. Deriyi fiziksel ve çevresel strese karşı korur.
Gliserin (glycerin) - Deriyi nemlendirme amacıyla kullanılan bitkisel bazlı bir nemlendiricidir. Birçok özel bakım kozmetiklerinde kullanılır.
Glikolik Asit (gliycolic acid) - Hücrelerin arasında bulunan macunsal madde, korneosit (corneocyte) birleşimini azaltarak cilt yüzenin kalınlaşmasına ve pürüzlü bir yapıda olmasına neden olur. Glikolik asit, bu macunsal maddeyi çözündürmek suretiyle işlev gören bir Alfa Hidroksi Asittir (AHA-Alpha Hydroxy Acid). Bu etkin asit, ince çizgiler ve yaşlılık belirtileriyle mücadelede yardımcı olur; hiperpigmentasyon durumunda derinin rengini açmaya yardım eder; akneye meyilli ciltlere yararı olur ve cilt yüzeyini pürüzsüzleştirir. Glikolik asit, şeker kamışından elde edilir.
Greyfurt (grapefruit) - Arıtıcı, canlandırıcı ve antiseptik bir özdür. Tahrişe neden olmaz. Büyük faydalarının yanı sıra, ferah ve harika bir kokusu vardır. Taze greyfurdun soyulmasıyla elde edilir.
Yeşil Elma (green apple) - Mükemmel bir pektin kaynağıdır. Kurumayan doğal bir güç kaynağıdır.
Guarana (guarana) - Anavatanı Amazon olan bu öz, ezilmiş Guarana tohumlarından elde edilir. Kozmetik alanında, mutfakta ve vitamin ilavelerinde kullanılır. Antioksidan ve catechin açısından zengindir. Serbest olmayan radikaller arasında en iyilerden biri olarak kabul edilir. Ayrıca kafein açısından da zengindir. Damar ağzının büzülmesine neden olan bir etmendir.
Fındık Yağı (hazelnut oil) - Kokusuz ve açık renkli olan bu ipeksi yapıdaki yağ A ve E vitaminleri açısından çok zengindir. Deri için çok besleyici olup şehvet arttırıcı etkisi vardır. Ayrıca deri lipitleriyle de uyumludur. Non-comodejeniktir. Fındıktan elde edilir.
Şerbetçiotu (hop) - Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da yetişen şerbetçiotu bitkisinin çam kozalağına benzeyen meyvesinden özenle çıkarılır. Şerbetçioğlu bitkisi bir dönem yatıştırıcı olarak kullanmıştır; bugün ise iltihap giderici özellikleri ile bilinmektedir. Bitkinin ayrıca sıkılaştırıcı bir etkisi vardır.
At Kestanesi (horsechestnut) - Mikro-dolaşım problemlerinin çözümü için mükemmel bir bitkisel özdür. Bu öz, kılcal damar çatlaması olan deriye veya genişlemiş kan damarlarının olduğu cilde son derece iyi gelir. Bu ürünün kökeni Yunanistan’dır; at kestanesi ağacı 30 metreden daha uzundur ve yeşil renkli kayış gibi sert kabukları olan yuvarlak meyveleri bulunur. At kestanesi, tohumundan elde edilir.
Atkuyruğu Özü (horsetail extract) - Bitkinin kendisinden elde edilir. Vücut suyunu azaltmak amacıyla tıpta kullanılır; kanamayı durdurucu özelliği vardır. Ayrıca cilde şifa verir, sıkılaştırır ve gerginleştirir.
Hyaluronik Asit (hyaluronic acid) - Glikosaminoglikan (GAG-glycosaminoglycans) olarak bilinen Polisakarit (polysaccharides) içeren amino şeker sınıfının bir üyesidir. Etkili su tutma özelliği nedeniyle mükemmel bir nemlendiricidir. Deriye esneklik ve yumuşaklık kazandırır ve cildi güzelleştirir. En önemli özelliklerinden biri, diğer aktif bileşenlerin deriye iletilmesini sağlamasıdır. Koyu Yeşil Yapraklı Bitkilerden elde edilir.
Yasemin Yağı (jasmine oil) - Faydaları eski Mısır ve Roma uygarlıklarının zamanından beri bilinmektedir. En pahalı yağlardan biridir. Hoş kokuludur ve tedavi edici, sakinleştirici ve nemlendirici özellikleri vardır. Yasemin çiçeğinden elde edilir.
Jojoba Granülleri (jojoba granules) - Jojoba çalısının anavatanı güneybatı Amerika’dır. Bu bitki kozmetik ve tıbbi formüllerde kullanılır. Deriyi derinlemesine temizleyen temizleyicilerin içinde kullanılan Jojoba taneleri, deri yüzeyine zarar vermeden cildi nazikçe derinlemesine temizleyen parlak, yuvarlak zerrelerdir. Jojoba tohumlarından elde edilirler.
Kaolin (kaolin) - Çin’in güneyinde bulunan Kaolin’den elde edilen beyaz toz halinde kildir. Yağ emici özelliği için kullanılır. Kaolin ayrıca sivilceleri giderir ve cildi arıtır.
Afrika Kigelia Bitkisi (kigelia africana) - Afrika’daki ağaçlarda bulunan karpuza benzeyen bir bitkidir. Afrikalı kadınlar bu bitkinin meyve özünü, ciltleri için nemlendirici olarak kullanmışlardır. Üzerinde yapılan çalışmalar bu meyvenin cildi gerginleştirici ve sıkılaştırıcı özellikleri olduğunu ortaya koymuştur.
Kola Özü (kola) - Kola fındığından elde edilir. Yorgunluğu gidermek üzere uyarıcı bir tonik olarak kullanılır.
Laktik Asit (lactic acid) - Kozmetik karışımlarında küçük oranlar halinde uzun yıllardır kullanılmaktadır. Bir asit olarak kullanımı daha da yaygın hale gelmiştir. Laktik asidin böylesine popüler olmasının nedeni, derinlemesine temizleme özelliğidir. Nemlendirici, pH dengesini düzenleyici, mikrop kırıcı ve deriyi parlaklaştırıcı özellikleri vardır. Melanin üretimi için gerekli bir enzim olan tirozinaz (tyrosinase) oluşumunu önleyerek işlev görür ve pigment oluşum sistemini düzenler. Sütten elde edilen bir üründür.
Lavanta (lavender) - Sakinleştirici ve yatıştırıcı etkileri olan bu bitkisel öz, akne, yağlı ciltte karşılaşılan problemler ya da deri iltihabı tedavisinde kullanılır. Lavantanın ayrıca iltihap giderici ve antiseptik özellikleri vardır.
Limon Otu (lemon grass) - Cymbopogon Citratus (Limon otu) adında bir bitkiden elde edilir. Cilt üzerinde mükemmel antiseptik ve arındırıcı etkisi vardır. Yağ üretimini normalleştirir ve sivilceleri azaltır.
Uzun Yapraklı Marul (romaine lettuce) - Güçlendirici, sakinleştirici ve temizleyici özellikleriyle tanınır. Gözenekleri arındırmaya yardımcı olur.
Meyankökü (licorice root - dipotassium glycyrrhizate) - Meyan kökünden elde edilir. Melanin bio-sentezini yavaşlatır ve serbest radikalleri nötralize eder. Aynı zamanda derinin iyileşmesine ve pürüzsüzleşmesine yardımcı olan bir antioksidandır. Bu öz, doğal östrojen açısından zengin olup şekerden 50 kat daha tatlıdır.
Ihlamur (linden) - Cildi yatıştırıcı, yumuşatıcı ve pürüzsüzleştirici etkileri olan bir özdür. Ağrılı eklemlerin rahatlamasına yardımcı olmak üzere banyoda kullanılır.
Ebegümeci (mallow) - Şifalı otlar familyasındandır. Cilde şifa veren, yumuşatıcı ve yatıştırıcı etkileri olan bir jeldir.
Mandalina (mandarin) - Deriyi rahatlatır ve yatıştırır. Mandalina meyvesinin soyulmasıyla elde edilir; yatıştırıcı etkisi vardır.
Paraguay Çayı (mate) - İdrar söktürücü ve uyarıcı olarak kullanılır; depolanmış yağların parçalanıp enerjiye dönüşmesine yardımcı olur.
Mentol (menthol) - Mentol, nanenin yağıdır.
Mimoza Tenuiflora (mimosa tenuiflora) - Küçük sarımsı, turuncu bir çiçektir. Bir diğer C Vitamini kaynağıdır.
Nane (mint) - Nane yapraklarından elde edilir. Ferahlatıcı bir kokusu olan nane, iltihap giderici, mikrop kırıcı, yatıştırıcı ve sakinleştirici özellikler taşır.
Dut özü (mulberry extract) - Cildin rengini ağartıcı özelliği vardır. Hiperpigmentasyona uğraşmış noktaların renginin açılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda, serbest olmayan radikal özellikleri de vardır.
Nergis/Fulya/Zerrin (narcissus) - (jonquil veya daffodil) Hücresel devamlılığı sağlar. Doğal çiçeksi bir kokusu vardır.
Portakal Çiçeği Özü (neroli) - Portakal çiçeğinden elde edilir. Dolaşımı hızlandırır ve cilt üzerinde rahatlatıcı ve ılık bir etki yaratır.
Portakal Esansı Yağı (orange essential oil) - Citrus Aurantium (Portakal) adlı bitkiden elde edilir. Nemlendirici, sakinleştirici ve yatıştırıcı etkileri vardır. Selülit tedavisinde kullanılan karışımlarda bu yağdan faydalanılır.
Papaya Özü (papaya extract) - A, B, C, ve E vitaminlerini içeren bir protein kaynağıdır. Cildi temizler, korur ve nemlendirir; ayrıca onarılmasına yardımcı olur.
Şeftali Özü (peach extract) - Cildi yumuşatır ve forma sokar, ayrıca kanamayı durdurucu özelliği vardır.
Nane Bitkisi (peppermint) - Nane yağından elde edilen doğal, ferahlatıcı bir etmendir. Kaşıntı giderici, iltihap giderici özelliktedir. Deri üzerinde ferah ve serin bir his bırakır. En önemli özelliklerinden biri dolaşımı harekete geçirmesidir.
Çam Özü (pine extract) - İğneli çam bitkisinden elde edilir. Antiseptik ve şifa verici özellikleriyle bilinir; ferah bir kokusu vardır.
Ananas Özü (pineapple extract) - Gözenekleri derinlemesine temizler; kanamayı durdurucu ve iltihap giderici özellikleri vardır. Bu öz, depolanmış yağların ve deri üzerindeki sebumun parçalanmasına yardım eder.
Arı Reçinesi (propolis) - Fransa’daki arı reçinesi (kağıt) ağacı içinde bulunan arı kovanlarından elde edilir. Deri üzerinde son derece nemlendirici, besleyici, yatıştırıcı ve şifa verici etkileri vardır. Aynı zamanda antiseptik özellikler içerir.
Retinol (retinol) - Üstderiye özgü faaliyetlere destek olan organik bir bileşimdir. Nemin tutulmasına, derinin esnekliğinin arttırılmasına ve ciltteki kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olur. Cildi gençleştirir ve pürüzsüz ve parlak hale getirir. Retinyl Palpitate’den (A Vitamini) elde edilir.
Revitalin - Pevonia’nin A Vitamini formülüdür. Aynı zamanda Retinol’ün (A Vitamini) bir türüdür.
Gül Yağı (rose essential oil) - Avrupa’daki bahçe güllerinin atasıdır. Avrupa’daki güllerin eski bir türüdür. Sakinleştirici, yatıştırıcı ve hassasiyeti azaltıcı etki yaratmasıyla tanınan güzel kokulu bir özdür. Gülün taç yaprağından elde edilir.
Biberiye Özü (rosemary extract) - Şifalı bitki olarak sınıflandırılır ve dokuları uyarıcı özelliğiyle tanınır. Doğal bir idrar söktürücüdür ve vücut dokularındaki sıvıların aracılığıyla dışarı atmasına yardımcı olur. Ayrıca cilt sıkılaştırıcı ve şişlik gidericidir..
Arı Sütü (royal jelly) - Kraliçe arı tarafından üretilen en yüksek kalitedeki baldır. İçinde yüksek miktarda antioksidan bulunur; cilt üzerinde yatıştırıcı ve nemlendirici etkisi vardır.
Yalancısafran Yağı (safflower oil) - Bitkinin tohumlarından elde edilir. Bu yağın içeriğinde yüksek oranda linoleik asit trigliseritleri (linoleic acid triglycerides) bulunur, bu da cildin nemlenmesini sağlar. Non-comodejeniktir.
Adaçayı (sage) - Tadı ve kokusu kafur gibidir. Tedavi edici ve kanamayı durdurucu özellikleriyle bilinir.
Sandalağacı Yağı (sandalwood essential oil) - Cildi temizler, güçlendirir ve uyarır. Ormanda bulunan bu yağ bir damıtma sürecinden geçer.
Deniz Yosunu (seaweed) - Çok hücreli suyosunlarının büyük bir türü olarak kabul edilir. Deniz yosunu, besinleri okyanus suyundan doğrudan emer. Şifa verici, yatıştırıcı ve toksinlerden arındırıcı özellikleri için kullanılır.
Shea Yağı (shea butter) - Derinin kurumasını önleyen ve iklimden kaynaklanan diğer etkenlerden koruyan bir yumuşatıcıdır. Karite ağacının meyvesinden elde edilen doğal bir lipittir.
Soapwart Özü (soapwart extract) - Doğal olarak köpüren ve temizlik sağlayan bitkisel bir özdür. Kalıntı bırakmadan durulayan yumuşak bir temizleyicidir. Kaşıntıyı giderir ve deriyi yatıştırır.
Sodyum Klorit - Deniz Tuzu (sodium chloride - sea salt) - Deriyi ölü hücrelerden arındırarak cildin derinlemesine temizlenmesini sağlar. Cildi pürüzsüz ve parlak bir hale getirir; ayrıca cildi daha başka tedavilere hazırlamak amacıyla kullanılır.
Sorbitol (sorbitol) - Deriye nem kazandıran ve kadifemsi bir his veren doğal bir nemlendiricidir. Mutfak sanayisinde şeker yerine kullanılır. Vitaminlerin emilimini arttırır. Yumuşak meyvelerden, özellikle de kirazdan elde edilir.
Soya Fasulyesi Proteini (soy protein) - Soya fasulyesinden elde edilen, deriyi yumuşatma özelliği olan bir proteindir. Antioksidan ve nemlendirme özelliği bulunur.
Squalene Yağı (squalane oil) - Kozmetik endüstrisinin en iyi ve en son keşfedilen doğal yağlarından biridir. Kokusuz ve renksizdir ve ipeksi bir his veren çok hafif bir dokusu vardır. Phytosterols (Phyto: bitki, Sterols: kolestrolün kısaltılmışı) ve A ve E vitaminleri açısından zengindir. Deri lipitleriyle yüzde yüz uyumludur ve deri tarafından kolayca emilir. Günümüzde, satışa sunulan en pahalı yağlardan biridir. Gözenekleri tıkamaz. Yeşil zeytinin damıtılması ile elde edilir.
Sülfür (sulfur) - Sülfür derinin soyulmasını hızlandırır. Sülfürün ayrıca antiseptik ve deriyi derinlemesine temizleme özelliği de vardır. Geleneksel olarak akneye meyilli ciltlerde kullanılır, sivilcelerin önlenmesine yardım eder ve kan toplanmasını giderir.
Super Oxide Dismutase (Super Oxide Dismutase-SOD) - Yaşlanmayı önleyici ve nemlendirici etkileri nedeniyle kozmetik ürünlerde kullanılır. Nemsizliği ve kuruluğu önlerken cildi yatıştırır. Patates kabuğundan elde edilir.
Çay Ağacı Yağı (tea tree oil) - Bu öz, antiseptik, mikrop kırıcı ve ağrı kesici özellikleri için kullanılır. Çay ağacı yağı, akneli ve iltihaplı ciltler için mükemmel bir tedavidir.
Titanyum Dioksit (Mikronize edilmiş) (titanium dioxide-micronized) - Kimyasal güneş koruyucularından farklı fiziksel bir güneş koruyucusudur. UV ışınlarını yutarak değil, onları deriden geri yansıtarak deriyi ışınlardan korur. Ultraviyole ışınlarını geri yansıtan küçük bir ayna görevi görür. Mikronize Edilmiş Titanyum Dioksitin çok yüksek kalitededir; deride çok daha az beyazımsı renk bırakır. Yeryüzünde bulunan doğal kristallerden elde edilmiştir.
Tokoferol-E Vitamini (tocopherol-Vitamin E) - Yağda çözünebilir bir vitamindir. Serbest olmayan radikalleri ve antioksidan özellikleriyle tanınır. Derinlemesine nemlendirme sağlar. Mikronize edildiği için deri lipitleri ve küçük kan damarlarına kolaylıkla nüfus eder, bu sayede ciltten kolay emilir. E Vitamini, cildin su tutma yeteneğini arttırır ve transepidermal su azaltır. Doğal bir foto-koruyucudur; iltihap giderici ve tedavi edicidir. Doğal bir koruyucu olarak kullanılabilir. Tahıl ve buğday filizi yağından elde edilir.
Triklosan (triclosan) - Deri yüzeyindeki bakterileri öldüren etki alanı geniş mikrop kırıcı bir etmendir. Yapılan çalışmalar triklosanın akne ile bağlantılı bazı bakterileri öldürdüğünü saptamıştır.
(Kabe Samanı) Vetiver (vetiver) - Cildin daha pürüzsüz görünmesine yardımcı olan hoş kokulu bir otun köklerinden elde edilen uyarıcıdır. Dolaşımı hızlandırır.
C Vitamini (vitamin C) - C vitamini, derideki serbest radikallerin cilde zarar vermelerini önlemeye yarayan bir antioksidan ve koruyucudur. Açık sarı veya beyaz renkteki toz havayla temas ettiğinde rengi hafifçe koyulaşacaktır.
D Vitamini (vitamin D - Cholecaliferol) - Güneş ışığına maruz kaldığında deriyle birleşen, yağda çözünebilir bir vitamindir. Kalsiyum ve magnezyum emiliminde yardımcı olur.
Acı Fındık (witch hazel) - Hamamelis bitkisinden elde edilen özdür; genellikle sonbaharda toplanır. Yüksek oranda alkol içeren tezgah üstü ürünlerle karıştırılmamalıdır. Antiseptik, kanamayı durdurucu ve ferahlatıcı özellikleriyle bilinir.
Ylang Ylang Yağı (ylang ylan oil) - Bitkinin hoş kokulu beyaz çiçeklerinden elde edilir. Yağı, güçlü temizleme ve arındırma özellikleri için kullanılır. Aynı zamanda derinin pürüzsüz hale gelmesini sağlar ve kan toplanmasını önler.
Çinko Oksit (zinc oxide) - UV ışınlarını emer ve güneş yanıklarına karşı koruma sağlar. İyileştirici ve rahatlatıcı etkisi vardır. Zincite [kırmızı ya da sarı-turuncu renkte çinko filizi] minerali olarak doğal bir şekilde oluşur.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...